فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 43 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کریم مردانزاده*، صنوبر کرمی صفحات 1-14

    اقشار مختلف جامعه متناسب با جایگاه و موقعیت اجتماعی خود همواره در معرض آسیب های اجتماعی مختلفی هستند. دانش آموزان نمونه بارزی از این اقشار محسوب می شوند. با توجه به رده سنی دانش آموزان، آسیب های اجتماعی آنها نیز متفاوت است. شناخت و بررسی این آسیب ها می تواند در راستای برنامه ریزی، کنترل و مدیریت آن موثر باشد. در این پژوهش هدف، تحلیل آسیب های اجتماعی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم صورت مطالعه موردی در شهر ایذه است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات میدانی با استفاده از ابزار پرسش نامه است. روایی پرسش نامه از طریق نخبگان انجام و پایایی نیز با آلفای کرونباخ بیشتر از 70/0 تایید شد. جامعه آماری تحقیق را دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر ایذه تشکیل داده است که به صورت تصادفی انتخاب شدند. با توجه به حجم زیاد جامعه آماری، حجم نمونه برابر با 150 نفر تعیین شد که در نهایت 136 پرسش نامه تکمیل شد. تحلیل ها در نرم افزار spss و با آزمون آماری مناسب انجام شد. نتیجه آزمون نشان داد که آسیب های اجتماعی در سطح کمتر از 05/0 معنادار بوده اند. بیشترین آسیب اجتماعی در میان دانش آموزان مقطع متوسطه دوم، آسیب های فضای مجازی با میانگین 308/4 بوده است. همچنین بدرفتاری اخلاقی و اجتماعی با میانگین 102/4 در رتبه دوم آسیب های اجتماعی قرار گرفته است. نتیجه تحلیل واریانس نیز نشان داد که میان دانش آموزان از لحاظ پایه های تحصیلی، تفاوت معناداری در سطح کمتر از 05/0 مشاهده شده است. در این زمینه بیشترین تفاوت مربوط به پایه تحصیلی سوم با میانگین 893/3 بوده است. همچنین بین دانش آموزان پسر و دختر از لحاظ آسیب های اجتماعی تفاوتی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، قشر دانش آموز، مدارس
  • سید مهدی احمدی بالادهی* صفحات 15-36

    یکی از کلیدی ترین اعمال فردی و اجتماعی، هدایت و تربیت صحیح کودکان و نوجوانان برای آینده می باشد؛ اقدامی که شرط انکارناپذیر و ضروری برای رشد و توسعه جامعه انسانی و رسیدن به یک جامعه ایده آل است. هدف پژوهش حاضر، تحلیل جرم شناختی عوامل مجرمانه کودکان و نوجوانان شهرساحلی بهشهر استان مازندران می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع کاربردی است و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش کودکان و نوجوانان پسر بین سال های 18-7 شهرستان ساحلی بهشهر می باشند که نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی مورگان برابر با 377 نفر و از طریق تصادفی در دسترس برآورد و انتخاب گردیده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته معاشرت های اجتماعی و پرسشنامه ای استاندارد پیشگیری از ارتکاب به جرایم ایمانی (1394) می باشد. روایی پرسشنامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 76/0 و 74/0 به دست آمد. روش تجزیه و تحلیل داده ها براساس نرم افزار SPSS وبه دو روش توصیفی و استنباطی (آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی، رگرسیون چندگانه و آزمون فریدمن) تحلیل شده اند. یافته های تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که عوامل مجرمانه کودکان و نوجوانان کدامند. هم چنین عواملی شامل (عامل اجتماعی، اقتصادی، فیزیولوژیکی) در مجرمانه شدن کودکان و نوجوانان اثر مثبت و معناداری وجود دارد. با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیشترین میانگین اختصاص به عامل اجتماعی و سپس عامل اقتصادی و در نهایت عامل فیزیولوژیکی قرار داشته است.نتایج نشان می دهد که عامل بزهکاری بیشتر از خانواده، محیط مدرسه و دوستان سرچشمه می گیرند و هر چه نارسایی و مشکلی در خانواده و اجتماع باشد کودکان و نوجوانان بیشتر به ورطه جرم کشانیده می شوند.

    کلیدواژگان: جرم شناختی، عوامل مجرمانه، کودکان و نوجوانان
  • حسن مافی فروتن*، بهمن کارگر صفحات 37-58

    امنیت همواره از شاخص های مهم رشد و توسعه یک نقاط شهری محسوب می شود. این شاخص می تواند از جنبه های مختلف به شهروندان تزریق شود و میزان آن را بهبود بخشید. این موضوع در کلانشهرها اهمیت زیادی دارد؛ در این میان احساس امنیت زنان از جنبه های مختلف در توسعه شهرها مورد تاکید است. حضور گسترده زنان در جامعه و مشارکت ایشان در فعالیت اجتماعی شهری، ضرورت ایجاد عناصر و فضاهای شهری مناسب برای حضور این قشر در فضاهای عمومی و برنامه ریزی برای ارتقای امنیت زنان را ضروری می سازد. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی احساس امنیت زنان در منطقه 7 شهر تهران می باشد که این موضوع بررسی و تحلیل شده است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده های میدانی است. ابزارگردآوری داده ها پرسش نامه بوده که روایی از طریق نخبگان و پایایی با آلفای کرونباخ برابر با 789/0 تایید شد. تحلیل داده ها با آزمون های آماری در نرم افزار spss انجام شد. نتیجه تحقیق نشان می دهد که در منطقه هفت شهر تهران امنیت اجتماعی زنان در وضعیت متوسطی و خوبی قرار دارد؛ همچنانکه بر اساس یافته ها، شاخص هایی از جمله مشکلات روحی و روانی ، شاخص وضعیت فقر در محلات ، اعتماد اجتماعی زنان به یکدیگر، آرامش و آسایش در فضاهای عمومی، امنیت جانی ، وضعیت امنیت مالی، وضعیت امنیت شغلی، وضعیت پایگاه اقتصادی، امنیت فکری (نداشتن نگرانی)، کارایی نیروهای امنیتی و انتظامی، وضعیت جرم و جنایت در شهر و احترام زنان نسبت به یکدیگر در وضعیت قابل قبولی قرار دارند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، امنیت زنان، فضاهای شهری، کلانشهر تهران
  • علی اکبر سلیمانی، عبدالرحمن میرزاخانی، علی عزیزی، محمد همتی* صفحات 59-74

     سرقت از جمله جرایمی است که تاثیر زیادی بر امنیت و احساس امنیت در جامعه دارد که پیشگیری و کاهش آن همواره یکی از دغدغه های سازمان های پلیس بوده است. ازاین رو مطالبه گری و مسئول سازی در فرآیند پیشگیری از جرم از اهمیت زیادی برخوردار است. این تحقیق با هدف بررسی سازوکارهای مسئول سازی سازمان های غیردولتی در پیشگیری از سرقت (مورد مطالعه استان چهارمحال و بختیاری) انجام شده است. پژوهش حاضر بر اساس هدف از نوع کاربردی، بر اساس ماهیت و طرح تحقیق به شیوه کیفی است. ابزار مورد استفاده در پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته خواهد بود. از جامعه آماری در دو گروه کیفی به تعداد 14 نفر متخصص در حوزه عملکرد کلانتری و کمی تعداد 175 نفر و با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ‎ها از آمار توصیفی و پیمایشی استفاده گردید. یافته ها در بخش کیفی نشان داد که سازوکارهای مسئول سازی در چهار دسته سازوکارهای فرهنگی، سازوکارهای اجتماعی، سازوکارهای اقتصادی و سازوکارهای امنیتی و پیشگیرانه شناسایی شدند. نتایج تحقیق نشان داد که تقویت این ساز و کارها می تواند در پیشگیری از سرقت موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: مسئول سازی، سازمان های غیردولتی، پیشگیری، سرقت
  • صیاد خردمند*، مهدی شجاعی صفحات 75-108
    هدف از پژوهش حاضر بررسی آسیب های اجتماعی نوپدید در بین جوانان شهر یاسوج بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان و جوانان 15 تا 30 سال شهر یاسوج بود. بر اساس فرمول کوکران و با توجه به ریزش احتمالی حجم نمونه به 506 نفر تعیین شد. شیوه نمونه گیری از نوع در دسترس بود. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، قلدری سایبری (پازولی و گینی، 2020)، اعتیاد به هرزه نگاری (بوث و همکاران، 2018)، اعتیاد به قماربازی آنلاین (کالکان و گریفیتز، 2018)، اعتیاد به تلفن هوشمند (کنوان و همکاران، 2013) و اعتیاد به بازی های رایانه ای (پوتنزا و گریفتز، 2015) استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تی مستقل در نرم افزار 22 SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که از بین آسیب های نوپدید، اعتیاد به تلفن هوشمند و اعتیاد به بازی های آنلاین بیشترین شیوع را در میان نوجوانان و جوانان شهر یاسوج دارند. همچنین، بین دختران و پسران از لحاظ اعتیاد به اینترنت (05/0>p)، اعتیاد به بازی های رایانه ای (01/0>p)، اعتیاد به هرزه نگاری (01/0>p)، قماربازی آنلاین (01/0>p) و قلدری سایبری (01/0>p) تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین، می توان بیان کرد که تمام برنامه ریزی هایی که به منظور کاهش آسیب های نوپدید انجام می گیرد باید با توجه به تفاوت های جنسیتی نوجوانان و جوانان باشد.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، اینترنت، نوجوان، جوان
  • محمد امیدی ارجنکی*، رضا جوادیان، اسفندیار تباشیر صفحات 109-130

    شناسایی علل تصادفات و درپی آن کاهش تلفات جاده ای همواره از دغدغه های پلیس بوده است. این پژوهش با هدف بررسی علل تصادفات وسایل نقلیه ادوات کشاورزی مورد مطالعه استان چهارمحال و بختیاری و به شیوه توصیفی انجام شد. اطلاعات به دو روش شامل فیش برداری از سامانه رخداد پلیس و پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 78/0 جمع آوری گردید. جامعهی آماری در این پژوهش در بخش اول تمامی تصادفات ادوات و وسایل کشاورزی در یک دوره 5 ساله شامل 52 فقره و در بخش دوم تمامی کارکنان اجرایی و ستادی پلیس راه استان که تعداد آنها 105 نفر بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون t و فریدمن استفاده شد. یافته ها نشان داد ازمجموع 52 فقره در سال 1400 بیشترین وقوع با تعداد 15 فقره تصادف داشته است. همچنین شهرستان لردگان بیشترین وقوع مکانی و فصل تابستان و ساعت 4 عصر تا 12 شب بیشترین وقوع زمانی را به خود اختصاص و از 52 فقره تصادف در 31 فقره ادوات کشاورزی به عنوان مقصر حادثه معرفی شده اند. یافته های پرسشنامه نیز نشان داد به ترتیب عامل انسانی با میانگین رتبه 4.85، وسیله نقلیه با میانگین رتبه 3.91، عوامل محیطی با میانگین رتبه 3.51 و عامل هندسی با میانگین رتبه 2.78 قرار دارند. نتایج نشان داد توجه به عامل انسانی در تصادفات و فعال نمودن گشت های پلیس در زمان پیک وقوع و محل های پرخطر می تواند در پیشگیری از وقوع تصادفات موثر باشد.

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، ادوات کشاورزی، جاده های روستایی، وسیله نقلیه، عوامل محیطی، عوامل انسانی
|
  • Karim Mardanzadeh *, Senobar Karami Pages 1-14

    Different strata of society are always exposed to various social harms according to their social position. Students are considered a typical example of these classes. According to the age group of students, their social harms are also different. Recognizing and investigating these damages can be effective in planning, controlling and managing them. In this research, the aim is to analyze the social harms of second secondary students in the form of a case study in the county of Izeh. The research method is descriptive-analytical and based on field studies using questionnaires. The validity of the questionnaire was conducted through the elites and the reliability was also confirmed with Cronbach's alpha greater than 0.70. The statistical population of the research is made up of the students of the second secondary level of Izeh city, who were randomly selected. Due to the large size of the statistical population, the sample size was determined to be 150 people, and finally 136 questionnaires were completed. Analyzes were done in spss software and with appropriate statistical tests. The result of the test showed that social harms were significant at a level less than 0.05. The most social damage among the students of the second secondary level was cyberspace damage with an average of 4.308. Also, moral and social misbehavior with an average of 4.102 is ranked second among social harms. The result of the analysis of variance also showed that there was a significant difference of less than 0.05 among the students in terms of educational levels. In this context, the biggest difference was related to the third level of education with an average of 3.893. Also, no difference was observed between male and female students in terms of social damage.

    Keywords: social harms, student group, Schools
  • Mahdi Ahmadi Baladehi * Pages 15-36

    One of the most important individual and social actions is the correct guidance and education of children and teenagers for the future. An action that is an undeniable and necessary condition for the growth and development of human society and to reach an ideal society. The aim of the current research is to analyze the criminal factors of children and adolescents in Behshahr coastal city of Mazandaran province.In terms of purpose, the present research is of applied type and in terms of data collection method, it is descriptive and survey type. The statistical population of the research is boys between the ages of 7-18 years in the coastal city of Behshahr, whose statistical sample is 377 people using the Karjesi Morgan table and was randomly estimated and selected. The data collection tool is a researcher-made questionnaire of social interactions and a standard questionnaire for the prevention of crimes of faith (2014). The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula as 0.76 and 0.74 respectively. The data analysis method is based on SPSS software and analyzed using two descriptive and inferential methods (Kolmogrove-Smirnov test, correlation coefficient, multiple regression and Friedman test(.The findings of data analysis showed what are the criminal factors of children and teenagers. Also, factors including (social, economic, physiological factors) have a positive and significant effect on the criminalization of children and teenagers. According to Friedman's test, the highest mean allocation was for the social factor, then the economic factor, and finally the physiological factor.The results show that the cause of delinquency mostly originates from the family, school environment and friends, and the more inadequacies and problems there are in the family and society, the more children and teenagers are drawn to crime.

    Keywords: criminology, criminal agents, children, teenagers
  • Hasan Mafi forotan *, Bahman Kargar Pages 37-58

    Security is always one of the important indicators of the growth and development of an urban area. This index can be injected to citizens from different aspects and improve its level. This issue is very important in big cities; Meanwhile, women's sense of security is emphasized from different aspects in the development of cities. The widespread presence of women in society and their participation in urban social activities makes it necessary to create elements and urban spaces suitable for the presence of this group in public spaces and planning to improve women's security. The purpose of this research is to evaluate women's sense of security in District 7 of Tehran, which has been investigated and analyzed. The research method is descriptive-analytical and based on field data collection. The data collection tool was a questionnaire, the validity of which was confirmed by elites and reliability with Cronbach's alpha equal to 0.789. Data analysis was done with statistical tests in spss software. The result of the research shows that in Haft region of Tehran, the social security of women is in an average and good condition; According to the findings, indicators such as mental and psychological problems, indicators of the poverty situation in the neighborhoods, women's social trust in each other, peace and comfort in public spaces, life safety, financial security situation, job security situation, economic base situation, security Fakhri (not having to worry), the efficiency of the security and police forces, the crime situation in the city and women's respect for each other are in an acceptable state.

    Keywords: sense of security, Women's security, urban spaces, Tehran metropolis
  • AliAkbar Soleimani, Abdolrahman Mirzakhani, Ali Azizi, Mohammad Hemmati * Pages 59-74

     Theft is one of the crimes that has a great impact on the security and sense of securityin the society, the prevention and reduction of which has always been one of theconcerns of the police organizations. Therefore, demanding and making responsible isvery important in the process of crime prevention. This research was conducted with theaim of investigating the mechanisms of making non-governmental organizationsresponsible for preventing theft (the case of study of Chaharmahal and Bakhtiariprovince). The current research is based on the purpose of the applied type, based onthe nature and design of the research in a qualitative way. The tool used in the researchwill be a semi-structured interview. The statistical population was divided into twoqualitative groups: 14 experts in the field of police station performance and 175quantitative groups using Cochran's formula. Data analysis was done using SPSSsoftware and descriptive and survey statistics were used for data analysis. The findingsin the qualitative section showed that accountability mechanisms were identified in fourcategories: cultural mechanisms, social mechanisms, economic mechanisms, andsecurity and preventive mechanisms. The research results showed that strengtheningthese mechanisms can be effective in preventing theft.

    Keywords: Accountability, non-governmental organizations, prevention, Theft
  • Sayad Kheradmand *, Mehdi Shojaei Pages 75-108
  • Mohanmad Omidi Arjenali *, Reza Javadian, Esfandiar Tabashir Pages 109-130

    Identifying the causes of accidents and subsequently reducing road casualties has always been one of the concerns of the police. This research was conducted with the aim of investigating the causes of agricultural vehicle accidents studied in Chaharmahal and Bakhtiari province and in a descriptive manner. The information was collected by two methods, including a receipt from the police incident system and a researcher-made questionnaire with a reliability coefficient of 0.78. The statistical population in this research, in the first part, all accidents involving agricultural tools and equipment in a 5-year period, including 52 cases, and in the second part, all the executive staff and headquarters of the provincial road police, whose number was 105 people. Descriptive statistics and Friedman's t-test were used to analyze the data. The findings showed that out of a total of 52 incidents in 1400, the most frequent accidents occurred with 15 incidents. Also, Lordegan city has the highest place occurrence and summer season and 4 pm to 12 midnight have the highest time occurrence. It also shows that out of 52 accidents, in 31 cases, agricultural implements have been identified as the culprit of the accident. The results of the questionnaire also showed that the human factor with an average rank of 4.85, the vehicle factor with an average rank of 3.91, the environmental factors with an average rank of 3.51 and the geometric factor with an average rank of 2.78 are respectively. The results showed that paying attention to the human factor in accidents and activating police patrols at peak times and high-risk areas can be effective in preventing accidents.

    Keywords: road accidents, agricultural tools, Rural Roads, vehicles, environmental factors, human factors